Följande tio punkter beskriver ganska väl hur en terrier betraktar ägandeförhållanden mellan dig och sig själv.
Lagen gäller allt som råkar komma i din terriers väg.


- Om jag tycker om det så är det mitt
- Om jag har det i munnen så är det mitt
- Om jag kan ta det ifrån dig så är det mitt
- Om jag hade det förut så är det mitt
- Om det är mitt så kan det aldrig vara ditt på något vis
- Om jag tuggar sönder det så är alla bitar mina
- Om det ser ut som mitt så är det mitt
- Om jag såg det först så är det mitt
- Om du leker med något och lägger det ifrån dig så är det automatiskt mitt !
- Om det är trasigt eller tråkigt så är det DITT
- Om det går att äta, så är det absolut mitt !

En gammal lag men ack så sann...

tisdag 24 augusti 2010

Bloggtorka

Det är dåligt med bloggandet tyvärr :(
Det är inte för att jag inte har nåt att skriva om, tvärtom så har jag MASSOR av blogginlägg i huvudet men det är tiden som fattas :(

Jag har lite svårt för att göra vissa saker snabbt, jag kan sitta och pilla och pilla med saker in i minsta detalj för att få det exakt som jag vill ha det, och det tar tid oavsett om det gäller att dona i hemmet, sminka mig eller skriva i bloggen. Lägg därtill att jag sitter med en dator som det är ett under att den alls fungerar så kan man lägga på ytterligare nån halvtimma timma i tid då t.o.m en 386:a skulle vara ett under av snabbhet i jämförelse :/

En annan sak som jag har märkt att jag gjort under en längre tid när jag skriver på datorn är att jag kastar om bokstäverna när jag skriver, så jag måste ju sitta och efterkorrigera en massa, snacka om tidskonsumerande istället för att skriva rätt ifrån början, men framförallt så undrar jag VARFÖR jag har börjat med detta att kasta om bokstäver i ord?! Eller att jag lägger till en bokstav som inte skall vara där i slutet på ord. Nån som kan ha en aning om vad detta kan bero på?
Jag kanske borde lägga in stavningskontroll så jag slipper leta så mkt efter mina fel, å andra sidan så sitter jag ju inte och skriver skolsvenska i bloggen så det skulle ändå bli en jävla massa röda streck överallt så nä, jag tror jag hoppar stavningskontrollen trots allt.
Så får jag ont i kroppen av att sitta framför datorn. Får ont i händerna när jag skriver bl.a (reumatism).

Läsa andras bloggar har jag inte heller hunnit, och det är pga att datorn är så seg, det kan ta en evighet bara att kunna bläddra ner på en sida......jag har f.ö 1542 olästa mejl som jag ska läsa, nån gång........undrar om man kan bli en såndär compulsive hoarder (vad heter det på svenska; sjuklig samlare?) på datorn, för mina olästa sparade mejl är änna lite som mina olästa sparade dagstidningar som jag ska läsa, nån gång......:O
Fast numera så kastar jag faktiskt mina olästa dags/kvällstidningar efter en tid eftersom jag inser att dom KOMMER aldrig bli lästa, och för den delen, vad har jag för nytta av att läsa vad som hände den 5:e oktober 2006?!

Nåväl, vad har hänt sen sist då?
Tja inte så mkt som jag hade velat iaf :(

Jag har fått dammsugit och skurat golven, städat badrummet och gjort rent avloppsbrunnen i badrummet. Men nu är det snart dags för ny dammsugning och skurning. Tänker lägga på mattor för första gången sen i februari då Tindra kom. Nu är hon ju rumsren och har slutat löpa (eller iaf slutat blöda) så nu tänkte jag att mattorna äntligen ska få komma fram :)

Idag skulle jag ha tvättat men jag vågar inte berätta när vi kom upp idag, jag sov förbi tvättiden iaf :O
Var ute sent med Tindra inatt ifall nån undrar hur hon kan hålla sig, men låt mig säga såhär; hon är inte jycken som insisterar på att vi ska gå upp precis (sötlöken sover brevid mig i sängen) ;P
I söndags var vi på hundutställning (ska skriva om det sen) och då gick jag upp klockan fem, Tindra kom upp klockan sex och ställde sig och titta på mig som om jag hade en skruv lös eller nåt haha.

Konstigt väder idag så jag vet inte riktigt vad som blir av denna dagen, men troligen så tar vi väl oss en sväng ut och rör på oss iaf. Men det är lite halvlurigt att gå här när det blåser så för träden här i Slottsskogen är inte dom bästa att stå emot de hårda vindrarna; trän faller omkull och stora grenar brakar ner ifrån träden, å jag vill vare sig ha trän eller grenar i hövvet eller på Tindra :/

Jag borde fortsätta med mitt projekt röjning av lägenheten, att diska och röja av i köket är det jag borde ta itu med idag (det skulle jag gjort igår men som sagt, jag är en mästare i att skjuta upp saker och ting). Har inte ens tvättat mig och borstat tänderna ännu, kanske skulle börja med det då......!

fredag 20 augusti 2010

Pannskott på den jäveln!!

Det här mina vänner är den 55-årige mellanstadieläraren Dick Wase som tycker att det är SYND om pedofilerna och att pedofeli är helt naturligt!!

Dick stod på tionde plats på Piratpartiets riksdagslista framtill niotiden på kvällen igår då detta blev känt för Piratpartiets partiledare Rick Falkvinge, och Dick efter samtal själv valde att avgå.

För min del får gärna någon sätta ett skott i pannan på fanskapet, MIN ÅSIKT!!

torsdag 19 augusti 2010

Kloklippning och annan tassvård

En sak som många hundägare har mer eller mindre problem med är kloklippning. Jag tror många hundägare drar sig för att klippa sin hunds klor, en del för att det alltid blir en kamp med en högst ovillig hund och/eller för att man själv helt enkelt inte gillar det, man är rädd att klippa hunden i pulpan tex.

Jag skulle ljuga FETT om jag påstod att jag är en entusiastisk kloklippare, nope! MEN jag stålsätter mig själv och klipper Tindras klor iaf en gång i veckan, nån gång kan det ha gått 10-14 dagar, men det kanske är tre ggr det har hänt på de dryga 5 månader jag haft henne. Min förra hunds klor klippte jag alltför sällan och jag var oxå medveten om det, och hade jämt dåligt samvete för det.

När min daghund var till åren kommen så fick hon en del besvär av artros och fick börja med simning och sjukgymnastik på Blå Stjärnan. På sjukgymnastiken fick vi lära oss hundmassage och stretching, jag var ju med eftersom det var jag som hade henne på dagarna och var den som masserade och stretchade henne på vardagarna. Hundmassage är något jag VARMT kan rekomendera alla hundägare att lära sig, som nån har sagt (tror det är Anders Hallgren men inte helt säker): Vill du ha värdefull kvalitetstid med din hund så skall du massera den.
Att massera sin hund är inte bara skönt och bra för hundens kropp och sinne (den lär sig att slappna av i både kroppen och knoppen), utan är oxå en underbart skön och avkopplande stund för en själv, det är oerhört meditativt att massera sin hund! Jag skall så smått börja med Tindra nu snart.
Nåväl, kom ifrån klorna där lite ;)
Jo, den här sjukgymnasten påpeka vikten av att hålla klorna korta pga att för långa klor ger fel tåställning för hunden, vilket i värsta fall kan leda till artros i tassarnas tåleder! Det här mina vänner gör att jag ALDRIG mer kommer slarva med mina hundars klor!!

Förutom att klippa klorna (eller istället för att klippa dom om man så vill) så kan man även fila klorna. Jag har bara filat Tindras klor en gång, men jag ska försöka göra det iaf en gång i veckan oxå eftersom det ger klorna mjukare kanter så att klorna inte känns så vassa, det ser även finare ut tycker jag.
Så, slarva INTE med hundens klor!!!

Inget ont som inte har nåt gott med sig! Tindras nuvarande tass svamp har fört det goda med sig att vi nu fått in en daglig rutin på att sköta om tassarna :)
Hedanefter så kommer jag vårda hennes tassar ömt kan jag säga!

Idag har jag INTE - som den gode prokrastinerare jag är ;P - städat som ju var planen (däremot så har jag lagat mat, IGEN!!), istället har jag och Tindra bl.a tagit oss en härlig promenad inne i skogen där hon ÄNTLIGEN har fått springa lös över stock och sten igen (tror nog hennes löp är slut nu). Så innan vi gav oss iväg av ut så testade jag för första gången tassalvan jag skrev om tidigare, och WOW, jag kan VERKLIGEN rekomendera den!! Det var verkligen upp till bevis då vi i princip bara gått inne i skogen på fuktig mark, klättrat i berg, balanserat på knaggliga trädstammar mm. Normalt sett så har hon ju varit röd och svampig på framtassarna bara av en vanlig promenad, men hon var nästan finare i tassarna när vi kom in än när vi gick ut!!
PROB Tass salva
Denna produkt skola aldrig mer fattas i Gullans hem :D

Se till att hundens trampdynor är mjuka och sköna med den här tassalvan, oxå en helt underbar produkt :)
Bokeberg Tassalva

Jomendå, det FINNS hopp om livet trots allt ;P

Har varit riktigt uselt med bloggandet men tiden finns där tyvärr inte alltid, speciellt inte när man har en sån sirapsseg dator som jag så allt tar en evighet att göra :(

Det lär nog dröja ett litet tag innan mitt nästa inlägg kommer i min lilla serie ang hundfoder, men jag tänkte iaf uppdatera er lite om hur det går med Tindras tassar och hakfurunkulos, och det har faktiskt oxå lite med foder att göra.

Tindra är 7½ månad gammal, och man skulle kunna säga att hon kroppsligt och mentalt är ungefär som en 13 årig människa. Hon är i slutet av sitt första löp och det är mkt som händer i kroppen rent hormonellt, och precis som på människor så kan det ta sig olika kroppsliga uttryck.

Vissa raser har en ökad benägenhet att få nedsatt immunförsvar vid en sådan kroppslig stress som tex ungdomstiden innebär med alla hormonomställningar, detta kan medföra att hunden blir känsligare för olika saker och lättare drar på sig diverse problem, alltifrån enklare saker till mer allvarliga. På tikar bör man dock alltid vara mer uppmärksam tiderna runt löp; både före, under och efter då dom är känsligare och har en något ökad risk för att dra på sig urinvägsinfektioner eller t.o.m livmodersinflamation om man har otur.

Tindra har alltså två snygga hakblemmor/finnar (hakfurunkuloser är eg inflamerade hårsäckar), den ena är nästan helt borta nu och den andra minskar oxå. Detta har hon haft förut som sagt och det kommer hon säkert få igen, det är helt enkelt acne som vissa unga hundar hos en del raser kan få.
Bäst att få bukt med dessa är som jag har erfarit att göra rent med vanlig koksaltlösning som man gör själv (koka upp 1 kryddmått salt/deciliter vatten, låt svalna, förvaras i kylskåp max ett dygn) och Zinkpasta.
Nån gång emellanåt tar jag på nåt starkare som tex Aco Acnelösning (den får hon låna av mig hihi) och baddar på.

Tassarna har jag med framgång behandlat med Daktar 2% kräm.

I början rengjorde jag med alsollösning men fick sedan tipset att det allra bästa att ta på som torkar ut faktiskt är vanlig koksaltlösning (se receptet ovan), och jag måste säga att jag kan bara hålla med! Ibland är det enklaste faktiskt det bästa.
Tindra har ju svamp på tassarna. Baktassarna är i princip helt bra nu men framtassarna är liiiite kvar undertill. Ovanpå ena framtassen är hon just nu lite hårlös (det var sårigt där förut, men det är helt läkt nu), det är förmodligen ett våteksem, sk hot spot, men det är som sagt på god väg att bli helt bra. Även på hot spots fungerar koksaltlösning och zinkpasta utmärkt.
Mantrat för alla typer av våta eksem och svamp är: hålla rent och torrt! Så glöm inte att se till att inte hunden ligger och slickar på tassarna!

Första veckan tog jag fotsvampssalvan (Daktar) morgon och kväll, nu tar jag bara innan vi lägger oss. På morgonen efter första kiss- och bajsturen så tar jag på lite zinkpasta där det kan behövas.
Jag vill oxå tillägga att det är viktigt att fortsätta behandlingen i två veckor efter det att all synlig svamp försvunnit, detta så att man verkligen fått bort allt som ev kan ligga djupare än vad ögat ser. Slutar man behandla för tidigt är risken annars att svampen snart kommer tillbaka.

Hon har även lite problem i huden i partiet runt huvudet om jag så säger, dvs halsen, nacken och bröstkorgen. Även här rör det sig om lite småblemmor (dock inte som på hakan, men lite sådär att man märker att talgkörtlarna är påverkade av det hormonella) och av små mjäll krustor, inte alls mkt men lite grann. Detta kan behandlas med vanligt mjällshampo för människor som tex Fungoral.

Man kan lugnt säga att Tindras husapotek har utökats väsentligt dom senaste två veckorna - liksom min kunskap - och att jag numera är ännu mer uppmärksam på att titta igenom henne ordentligt och torka tassarna ÄNNU mer noggrant.

Det jag lärt mig är bl.a att inte göra som jag har gjort när det är varmt ute och doppa hennes tassar i vatten (väter även huvudet och bröstet bl.a), det är som sagt inte en sån jättegod idé, inte blöta ner tassarna i onödan alltså. Likaså att hon behöver torkas av ordentligt efter bad även om man är ute i solen, OCH att om man har badat i saltvatten så ska man INTE skölja av det när man kommer hem om man har en hund som lätt får svamp tex, därför att saltet hjälper till att torka ut huden.

Som läget är nu så är det alltså bra på baktassarna och framtassarna är nästan helt bra, MEN den här blötan som är var och varannan dag i Göteborg nu ställer till det tycker jag :(
Efter vi har varit ute en längre promenad när det är blött ute så är det som om det blir en tillbakagång på framtassarna, och det är alldeles "svampigt" undertill mellan trampdynorna (ungefär som när man legat för länge i badet och blivt alldeles skrynklig och "svampig" i huden). Men så fick jag ett toppentips ifrån bloggaren Jenny att stoppa in bomull under tassarna för att det hjälper att suga upp väta. Vilket toppentips! Tänk att det har jag inte läst om nånstans trots allt jag läst på jättemånga olika sidor nu ang detta i.o.m att Tindra fick tass svamp! För oavsett hur mkt man torkar om man varit ute när det regnar så känns tassarna ändå fuktiga, och att ta på talk då känns inte som sådär jättebra (blir antagligen mest klibbigt).

Nåväl, det går alltså åt rätt håll och det är inte bara på utsidan som man kan behöva göra saker utan även ang fodret.
Som jag ska ta upp i ett framtida inlägg så kan spannmål ge surhet i kroppen vilket kan ge upphov till eksem och svamp, men även för mkt protein kan hos vissa individer ge upphov till olika hudproblem. Nu så får ju inte Tindra mat med spannmål i (ja om man bortser från det hon får i "godisväg" när vi tränar och är ute, då använder jag mig av foder av olika slag; dels hennes eget men oxå sånt man fått provpåsar på, fått vid veterinärbesök eller vunnit tex, och en del av dom innehåller ju spannmål, men det blir ju så försvinnande lite och sååååå petig är jag inte även om vissa kanske tror det ;P) så det är alltså inget problem. Däremot så behöver hon troligtvis få i sig lite mindre proteiner (kanske bara för en tid, eller oxå för hela livet).

Så istället för att få 50% torrfoder Standardt Vild Hjort Normal så får hon 50% torrfoder Standardt Original Mild som innehåller mindre protein och mer fett. Utöver det så får hon som vanligt Vom og Hundemat med lax som är ett färskfoder (dvs de resterande 50%).


Hon får även Standardt Valp eftersom hon inte äter ett valpfoder och behöver därför få lite extra tillskott, hon får Standardt Omega3 Fiskolja och nu under sommaren iaf Standardt Päls då det innehåller B-vitamin bl.a som kan bidra till att hålla fästingar borta (Tindra har haft tre under hela sommaren, medan dom andra hundarna här i trakterna har haft hur många som helst, t.o.m dom som haft Scalibor fästingshalsband som jag VÄGRAR sätta på min hund då det innehåller en typ av nervgift).


Idag har jag oxå köpt PROB Tjär Schampo som jag ska schamponera Tindra med istället för Fungoral, PROB Olja och PROB Tass Salva. PROB tass salva hoppas jag ska vara räddningen för Tindras tassar inte bara i vinter utan även nu när det är blött ute då den skyddar mot fukt, kyla och salter :)


Så vi är på G här både jag och Tindra :D
Jag har ta mej tusan lagat mat flera dar i rad nu, och jag och Tindra kan börja gå promisar som vi brukar nu när hon inte har ont i tassen, och snart är hon nog färdiglöpt oxå så jag kan börja släppa henne inne i skogen, hon har MKT spring i benen nu lilltösa :)

Fått min sjukpension idag och pengarna är redan slut :(
Det allra mesta har gått till Tindras fortsatta behandling och dom nya tillskotten till hennes husapotek. MEN jag har oxå fått handlat en hel del mat idag då min vän som var ledig från jobbet idag körde runt mig så jag kunde handla både här och där, tack snälla S du är min ängel!

Imorgon är det STORSTÄDNING som står på schemat!! Och så är det bad för Tindra. Kanske börjar det bli lite ordning på mitt liv?!

måndag 16 augusti 2010

Jag är sjuk!!!

Jepp, så ÄR det!
Jag lider av prokrastinering, en ganska allvarlig sådan tror jag oxå :(
Vad det är?!
Men HERREGUD, har ni aldrig hört talas om prokrastinering???!!!!

Låt mig ger er mitt motto så kanske ni förstår bättre: Gör inte idag vad du kan skjuta upp till morgondagen!
 
Jepp, jag är en uppskjutare och det STÅR jag för!!
Nu väntar jag bara på att det ska bildas en AP-grupp; anonyma prokrastinerare........fan va jag längtar efter att få säga:
- Hej jag heter Gullan och jag är prokrastinerare.
- Hej Gullan!
Fast det klart, som prokrastinerare så lär man väl aldrig komma iväg till dom där mötena iaf :/

söndag 15 augusti 2010

HALLELUJA, undrens tid är visst inte förbi ;P

Slarvar nåt vansinnigt med maten, men KAN ni tänka att idag så lagade jag faktiskt mat!! Skulle ut en långis med Tindra här på eftermiddan då himlens portar bara öppna sig, och lika bra var väl det för när vi kom ut så kände jag att nä, idag MÅSTE jag ha i mig lite vettig näring, så det blev in igen och fixa lite krubb.

Vi talar inte gourmetmiddag här nu alltså, men wtf; en stekt fläskkotlett med kokta morötter, kokt färskpotatis med lite steksky på duger gott åt mig (tänk om jag vore lika noggrann med vad jag stoppar i mig själv som vad jag stoppar i jycken ;D)

Det är inte så att jag inte kan laga mat, tvärtom så är jag faktiskt ganska duktig på att laga mat när jag sätter den sidan till. Nä det är inte kokkonsten det är fel på det är lusten, eller snarare bristen på densamma. Jag har bara ingen inspiration alls vad gäller NÅT med hemmet om jag ska vara helt ärlig. Jag vet inte riktigt när den lusten försvann och varför, men jag vet att jag inte bara kan sitta och vänta på att lusten plötsligt ska infinna av sig själv för det lär den nog inte göra! Nä jag måste kicka igång mig själv och börja GÖRA saker i hemmet så att lusten och inspirationen till att både fixa med hemmet och laga mat kommer tillbaka.

Nåja, det var gott med lite mat och min kropp behövde det. Nu har det ju dessutom slutat regna så jag ska ta min lilla sötlök och gå på en långpromenad, det behöver vi båda! Vågar ju inte ha henne lös nånstans nu eftersom hon fortfarande löper och är väääääääldigt poppis hos pôjkarna ännu, så jag tycker änna synd om henne. Nåja, en skön promenad enbart i koppel är inte heller att förakta, så det så ;P

Höres!

Du är vad du äter, eller i det här fallet HUNDEN är vad den äter. Del 1

Fråga ett gäng hundägare, hunduppfödare eller veterinärer om vilket som är det bästa hundfodret och du kommer antagligen få lika många svar som det antal personer du frågar; slutsats på det? Det finns inte bara ETT foder som passar för ALLA hundar!

Jag tänker här skriva lite om mina personliga tankar och erfarenheter.
Jag tänker INTE säga att du ska ge din hund det här eller det här fodret för att det är det bästa, för det kan som sagt variera både från individ till individ, men även för en och samma hund beroende på en rad omständigheter, som tex vilken ålder hunden är i och vilka behov den har just då.
Vad jag däremot kommer orda om är vad jag INTE tycker att man ska ge sin hund!!

När det gäller foder i allmänhet, och vad vi stoppar i hunden utöver hundmaten i synnerhet, så kan man nog ändå generalisera det något genom att säga att vissa raser är känsligare än andra för vilka födoämnen dom får i sig.

Jag skulle vilja börja ifrån början med mina egna erfarenheter och hur jag själv med tiden har ändrat uppfattning, och framförallt fått ökade kunskaper och ökad insikt om vad en hund bör äta.

I begynnelsen - för 20 år sedan - skaffade jag mig min första egna hund, en korthårig collie. Exakt hur jag tänkte ang foder då kommer jag inte ihåg, men jag kommer ihåg att jag fick sagt till mig att collie kunde ha lite känslig mage. Jag kommer oxå ihåg att min inställning var att jag ville att min hund skulle kunna äta allt, och att bara man vande den ifrån början så skulle det inte bli några problem

Nåväl, hon fick sitt valpfoder enligt uppfödarens schema. Jag kommer inte ihåg exakt när jag även började ge henne mina matrester, men det var nog hyfsat tidigt. Det var inte så att jag på nåt sätt tänkte föda upp henne på matrester, men jag tänkte att min hund skall klara av att få matrester uppblandade i sin egen mat.
Varför ville jag det, var det för att minska foderkostnaderna? Nej, jag liksom så många andra tänkte att det är ett sätt att förgylla tillvaron för min hund.
Idag säger jag som Brasse i Fem myror är fler än fyra elefanter: FEL, FEL, FEL!!!
Här vill jag bestämt hävda att vi gör INTE hunden någon tjänst eller skämmer bort den genom att ge den en massa "gott" i form av matrester, chips, glass o.dyl  vid sidan av deras foder, tvärtom så kan vi göra dom en oerhörd otjänst!!

Jaha säger nu någon som fött upp sin hund på matrester; min hund mår minsann bra och är tio år och har aldrig varit sjuk!
Javisst, men det är inte undantagen som utgör regeln! Det finns absolut hundar som kan överleva på allsköns matrester eller vad man nu ger dom, men frågan är nog kanske ändå hur bra dom egentligen mår?!

Jamen invänder någon, hunden är ju en allätare liksom människan.
Förvisso, men hundens metabolism (ämnesomsättning) är helt annorlunda än vår, bl.a så har dom ett mkt kortare tarmsystem än oss och tar därför upp födan på ett helt annat sätt. Dessutom bryter dom ner olika födoämnen på ett annat sätt än oss. Både vad det gäller födoämnen och mediciner så kan det ha en HELT annan effekt på en hund än på en människa.
Hos hunden omvandlas för oss ofarliga ämnen (tex ämnen som finns i choklad, alla former av lök, russin och vindruvor) och blir toxiska (giftiga), och detta borde väl tala FÖR logiken att vi inte kan utgå ifrån oss själva (dvs människan) när vi vill ge hunden något extra "gott"?!
Men detta faktum till trots så har jag på ett hundforum fått sitta och försvara att jag inte anser att kakor, bullar, glass, pizza, chips etc har något i en hundkropp att göra :O
Jag tycker faktiskt att det är smått otroligt att jag i ett hundforum ska behöva försvara att jag inte vill ge min hund sånt som vi ju vet inte ens är bra för oss människor att äta egentligen :(
 
Var och en får självklart ge sin hund precis vad man vill, det är inte det jag menar. Men att behöva försvara att man inte vill ge sin hund sådant som man vet är osunt även för människor - och därmed utsätta hunden för en ökad risk att få problem med tex mage, hud eller tassar - det förstår jag faktiskt inte! Kalla mig gärna dum :P
 
Visst är det GOTT med gott, både för oss och för hunden. Men frågan vi som ansvariga hundägare måste ställa oss är dock; skämmer vi verkligen bort och är snälla mot vår hund genom att ge den den typen av extragott??!! ÄN viktigare blir ju den frågan om man har en ras som som man vet har en ökad känslighet för att få olika typer av hud- tass- och allergiproblem!!

En hund vet inte vad som är bra för den eller inte, den kan inte säga att: nejtack, jag tror jag avstår den där bullen hörrö, för det är inte nyttigt för mig.
En hund äter det den tycker är gott om det erbjuds, alltså är det VI som hundägare som måste göra dom goda valen åt hunden och INTE erbjuda den sånt som är onyttigt!!
Ett rått märgben eller en rå benknota med lite kött och senor kvar på DET är däremot något extragott att ge sin hund om man vill skämma bort den :)
Dessutom är det är nyttigt för både skelettet och för tänderna som håller sig rena av gnagandet!
Sen kan en del hundar bli hårda i magen av för mkt ben eller lösa i magen av för mkt märg, så även här kan man behöva hjälpa hunden med hur mkt den får i sig genom att tex gröpa ur märgbenet lite och/eller begränsa hur mkt/länge hunden får gnaga på benet.
 
Så, vi återgår till mitt eget resonemang när jag skaffade min första hund och knyter an till hur mina motståndare på ovan nämda hundforum resonerar, nämligen att om man ger hunden allt möjligt ifrån början så kommer den att tåla det och på så sätt minimeras riskerna för olika problem såsom allergier, känsliga magar, furunkulos, demodex etc.
Här kommer Brasse igen: FEL, FEL, FEL!!!!
 
Min första hund hade en riktig plåtmage, kunde äta ALLT (och på den tiden var kunskapen om vad som var giftigt för hundar inte alls lika bra som idag, tex förespråkades det att man GÄRNA skulle ge hunden vitlök, vilket man idag vet att man INTE ska göra!), ja dvs hon kunde äta allt tills hon var fem år vill säga! Det var faktiskt inte förrän den här diskussionen på hundforumet för ca ett halvår sen som jag satte mitt egna nya resonemang i samband med vad som hände min första hund när hon var fem år!

Vad jag IDAG tror är att jag helt enkelt fördärvade hennes mage pga att jag lät henne äta en massa matrester och allt möjligt annat under sina första fem år. Jag tror att om jag inte hade gett henne en - för hunden! - massa skit så hade hon aldrig fått en sån känslig mage som hon sedan fick.
Jag stärkte alltså inte UPP hennes tolerans mot olika födoämnen genom att göra så, utan tvärtom så BRÖT jag ner hennes tolerans, helt enkelt därför att hundmagar inte är gjorda för att äta precis allt möjligt!!
 
På samma sätt är det ofta med hundar som levt på matrester i hela sitt liv, dom negativa effekterna visar sig inte förrän det redan är för sent!
En hund av en liten ras kan leva och bli gammal uppfödd på matrester utan att det får några märkbara konsekvenser, och på en stor ras så kanske det inte märks något förrän den börjar bli till åren kommen och det tex visar sig att skelettet tagit stryk pga av näringsbrister som lett till benskörhet. Hundar uppfödda på matrester har nästan alltid brister av olika slag, men en liten hunds skelett tex kan klara av det bättre än en stor och tung hund. Det syns tyvärr inte alltid på utsidan hur en hund egentligen mår (rent fysiskt) på insidan :(

Nu kan man ju dels fråga sig varför en hund skulle få näringsbrist av att äta samma mat som vi, dels varför det minsann dög åt hundarna förr i tiden?
När det gäller det här med näringsbrister så är det så oerhört komplext och där har jag inte kunskap nog att förklara mer än att olika vitaminer och mineraler påverkar och kan ta ut varandra, och här kommer bl.a detta in att hundar har en helt annan metabolism än vi människor. Hundar kan inte heller ta upp näring ifrån allting på samma sätt som vi kan, och från vissa saker kan dom inte ta upp nån näring alls. Vår fullvärdiga kost är således inte per automatik en fullvärdig kost för hunden!! Dessutom tål hundar tex starka kryddor dåligt, potatis är inte det bästa vi kan ge hunden och lök har väl dom flesta av oss i maten alltsom oftast.
Det är faktiskt inte bara för att "suga ut" oss hundägare på pengar som fodertillverkarna hela tiden forskar och utvecklar sina foder! Det finns en orsak till att det finns olika foder för olika behov.

Men om nu fodren är så bra varför har dagens hundar då en massa problem? Jo, där kommer ju bl.a detta in vad vi ger dom utöver fodret! Det vet väl varenda människa som nån gång i livet ägnat sig åt träning att det spelar ingen roll hur mkt du tränar om du sedan stoppar i dig en massa skit, du kommer inte att uppnå goda resultat! Samma sak är det med hundens mat, ger du den ett bra hundfoder så kan du ändå sabba hundens hälsa genom att däremellan ge den en massa annan skit!
Dagens hundar får allt oftare våra människors välfärdssjukdomar som tex fetma och diabetes, och det beror INTE på att dagens avel är så dålig eller för att fodren är så dåliga. Nej det beror bl.a pga att vi hundägare alltmer förmänskligar våra hundar och tycker "jomen nog ska Fido få en liten kaka oxå, det är ju så synd om honom annars". Nej, men det kan bli synd om honom om han får en kaka! 

Men varför dög "vanlig mat" åt våra hundar förr då? Det gjorde den inte, men vi har ändrat vårt sätt att ha hundar! Idag lever ofta hundarna längre, djursjukvården blir alltmer avancerad, och vi som djurägare kräver mer och mer och är villiga att lägga ner mkt mer pengar och tid på djursjukvård idag än vad man var förr. Förr höll man inte på att "joxa" med en hund som fått tex allergier eller hudproblem, man gjorde det man kunde inom en viss gräns och om hunden inte blev bättre utan led så avliva man den, helt enkelt därför att det fanns inte dom möjligheterna vare sig till vård eller foder som finns idag. Dessutom hade man inte samma syn på hunden som en familjemedlem som man har idag, en hund var "bara" en hund liksom, även om man självklart älskade den.
 
Vad som hände när min hund var fem år var att jag bara hade varit iväg hemifrån en kort stund och när jag kom hem igen fick jag en CHOCK, hela sängen var full av blod!! Jag trodde ju först hon skadat sig på något sätt innan jag blev varse att blodet kom ur både mun och rumpa. Det var akut in till Blå Stjärnan där hon blev inlagd. Vad det var fick vi aldrig reda på men efter det så blev hon JÄTTEkänslig i magen.
När hon kommit hem från djursjukhuset så fick hon specialfoder i två veckor innan jag långsamt fasa över henne på hennes vanliga foder. Hon åt sedan samma foder i hela sitt liv (Standardt normal) och mådde bra på det (dock med tillskott av glukosamin och fisk/omega3-olja på äldre dar), men fick hon för mkt av nåt utöver sitt vanliga foder så fick hon diarré.
 
Standardt normal hade hon ätit sen hon var ca tre år, innan dess hade hon fått lite olika foder. När hon var runt tre år så började hon lukta som en gammal sur disktrasa och var liksom fet, klibbig och äcklig i pälsen. Jag badade henne men det hjälpte inte, och jag kunde inte för mitt liv begripa vad det var! Jag hade till och från gett henne Standardt förut men på den tiden var det plånboken som avgjorde lite vad jag köpte för mat. Då fanns det bara en Standardt produkt (hundfodret) och det fanns bara att köpa på Göteborgs GG Hund&Katt. Lena som äger butiken och som är näringsfysiolog med specialinriktning på hund och katt (tillika uppfödare), hundfysioterapeut mm, är nämligen den som har utvecklat Standardt.
 
Nåväl, Ayla luktade som en gammal sur disktrasa så jag gick till Lena. Självklart frågade hon vad jag gav henne för foder, vilket var Doggy (just den sorten som hon åt då vet jag inte om den finns idag, det sker ju en ständig produktutveckling hos alla fodertillverkare).
Inget att undra på att hon luktar surt sa Lena, hon ÄR sur i kroppen för det är fullt av vete i Doggy, och spannmål försurar! Så jag gick över till Standardt igen och efter ca tre veckor var alla pälsproblem och den sura lukten borta.
 
Jag slutar min första del här och i mitt nästa inlägg tänker jag ta vid ang spannmål i hundfoder, om olika näringsbehov under olika delar av hundens liv och om Tindras tassar.
 
Till sist: Djuren är väl också männskor? Nej dom ÄR ju inte det, utom i Fablernas värld, så älskar du din hund som vore den ditt barn så mata den inte som om den är det!!

Min första (dvs min förra) hund blev 14 år och 9 månader gammal

lördag 14 augusti 2010

WoW, jag bor mitt i ett festivalområde......

Ja här i Göteborg pågår ju Way out West för fullt och själv bor jag bara ett par hundra meter ifrån festivalområdet. Är det nåt som Tindra tycker är oerhört läskigt så är det om det när det spelas hög musik i Slottsskogen (nån som spelar högt på bergsprängare eller folk som kanske sitter och trummar på en trumma), så hon var INTE glad igår när vi klev utanför porten och ljudnivån nästan är som om man stod mitt framför scen ;P
Men Tindra har ett bra psyke, och har att brås på när det gäller den biten, så efter en liten promenad ner till GG Hund&Katt så kunde vi t.o.m sitta precis utanför staketet medan hon i godan ro tugga på sitt nyinköpta ben och brydde sig inte om vare sig musik eller folk, bra miljöträning :)

Nu ska vi strax ge oss av ut i vimlet för promenad samt lite träning. Hur går det med hennes tassar undrar ni kanske? Jodå, det går framåt i en rasande fart :)
Och DET är nåt jag skall blogga om när vi kommit hem igen! Ja inte bara om Tindras tassar utan om detta med problem med tassar och hud samt om vikten av vad man ger sin hund att äta.
Det här med vad man stoppar i sin hund är en sak jag brinner för (näringslära), likaså den okunskap som råder ang det här och vilka problem det kan leda till hos vissa mer känsliga raser som tex staffen. Det mest upprörande är hur många hundar som blir felbehandlade av veterinärer, vilket i sin yttersta konsekvens faktiskt kan gå så illa att hunden till slut måste avlivas. Det här är nåt jag vill skriva om och saken har aktualiserats dels för att Tindra fått svamp på tassarna, dels då bloggaren Jenny varit hos veterinären med sin ena staff och fått en diagnos ([foder]allergi) och ordinerad behandling som inte bara jag lyfter på ögonbrynen åt utan som hon även själv ställer sig tveksam till.

Det här är ett stort ämne så jag kommer troligtvis dela upp det i flera inlägg, jag får se. Hur som så är det här viktiga saker då tass- och hudproblem är något som tyvärr alltför många hundägare av vissa raser har problem med :(
Problem som kan bero på oseriös avel, men oxå på felaktig kost och/eller feldiagnostisering och felbehandling från veterinär. De flesta raser har nåt som är just den rasens problemområde och det är viktig att dels känna till problemen som kan uppstå, dels veta hur man skall förebygga och helst undvika att hunden får problem, men oxå veta vad man skall göra om problem redan har uppstått.
Som sagt, jag ska återkomma till detta och det kommer då rikta in sig på det som är många bull&terrierrasers svaga punkter; tassar och huden.

Later!

torsdag 12 augusti 2010

Idag är det en ny dag, och den är något bättre :)

Kom inte i säng förrän halv sex i morse men gick iaf upp klockan elva igen. Tindras tassar går åt rätt håll :)
Det är framtassarna som varit värst och som kommer ta längst tid, baktassarna är i princip helt symptomfria nu. Någon klåda verkar hon inte ha så när jag har uppsikt över henne så behöver hon inte ha kragen på sig, och på natten får hon ha på sig sockar så hon kan sova utan krage. Viktigt att tänka på vid svamp är att när tassarna är helt symptomfria så ska man helst fortsätta behandlingen i 14 dagar till.

På hennes "finnar" (hakfurunkolos) på hakan har jag på Stioxyl 5% en gång om dan, kanske kan öka till 2ggr/dag om några dagar, och även de börjar gå ner. Viktigt att tänka på är att om hunden har det på tex läppen (vilket Tindra har haft en gång) så ska man INTE ta på nåt starkt som tex Stioxyl (det får inte komma i kontakt med slemhinnor) utan hellre ta på zinkpasta som ju oxå är uttorkande.

Idag kom C hit strax efter halv ett och vi tog en liten fika. Sen tog vi Tindra med oss på en liten promenad ner till Netto så jag kunde springa in och handla toapapper och bomullspads för mina sista kronor, och sen till tobaksaffären och hämta ut ett paket. Det blev en lagom promenad för Tindra :)

Idag hade jag tur och fick en tvättid klockan fyra, KANON för jag har massor som behöver tvättas nu när Tindra både löper (jag har inte tikskydd på henne, men nu blöder hon knappt nåt alls längre, bara nån droppe då och då) och alla handdukar och sockar som går åt nu med tassarna. Man bör ju inte hålla på och torka av med samma handduk hela tiden när hunden har svamp, då finns risken att man bara flyttar runt svampen så att säga. Likaså att sockarna som hon har på natten är helt rena. Jag pudrar insidan med oparfymerat puder innan jag tar på sockarna så att det suger upp ev fukt under natten.

Nähä, nu ska jag ner till tvättstugan och få undan lite tvätt.......nu är jag äntligen på G igen iaf :)

onsdag 11 augusti 2010

Att orka eller inte orka, är DET frågan?!

Alltså för i satan i gatan vad livet suger SKITFETT just nu!
Har så mkt jag vill skriva om men orken att få ner det finns där inte, det känns som om jag inte vet i vilken ände jag ska börja, och det gäller både orken att skriva och att TA TAG i mitt liv!!!

Kan ju börja med att konstatera att det är onsdag så halva veckan har redan gått och jag inte fått gjort ett jävla skit trots mina ack så goda ambitioner i söndags :(
MEN, jag lyckade iaf "överlista" facebook (och inte har jag fått nåt svar ifrån dom heller om varför mitt inlägg/blogg skulle anses vara stötande) och länka till mitt blogginlägg iaf, F you fb!!

För att sammanfatta dagsläget lite så upptäckte jag i söndags att Tindra haltade och lyfte på ena framtassen. Min ras och många andra raser av den här typen med mkt kort päls utan underull har lätt för att få visa hudproblem (å andra sidan finns det även vissa långhåriga raser som oxå kan få det, tex golden retriver) som tex furunkulos (brukar ibland kallas för "boxersjukan") och svamp under tassarna/mellan tårna.
Tindra har det som brukar kallas för tonårsfinnar (hakfurunkulos) och det har hon haft till och från under en tid, eller rättare sagt hon hade några små som försvann men nu har hon fått två nya som troligtvis beror på löpet.

Nåväl, jag vet naturligtvis om staffordshire bullterrierns olika hälsoproblem (vilket ju tyvärr alla raser har sin beskärda del utav) och vad man skall vara vaksam på, och för min ras del så är det framförallt hudproblem som är det stora bekymret. Staffen är på det stora hela en väldigt frisk ras, men man bör iakta extra noggrannhet ang skötseln av hundens hud och tassar, och enligt min åsikt även vad man ger dom för mat och vad man stoppar i dom - eller helst inte stoppar i dom - utöver maten. Man behöver hjälpa sin hund att dels stärka upp immunförsvaret med bra kost, dels se till att hunden inte är fuktig för länge (efter bad, promenad i regn [man kan gärna ha ett regntäcke på hunden om det öser ner] etc) och att man torkar av tassarna ordentligt efter man varit ute om det är blött ute och efter bad.

Jag har å ena sidan gjort efter konstens alla regler, men å andra sidan så HAR jag "slarvat" på ett sätt jag nu förstår att jag inte kan göra med den här rasen (korthårscollie som jag hade förut var ju inte så känslig för väta på tassarna tex, iaf inte min hund).
Det jag har slarvat med är tex att jag inte torkat av henne om tassarna och kroppen när vi varit på stranden efter hon badat, dvs när vi kommit upp och sen varit i solen. När vi kommit hem har jag alltid sköljt igenom henne noggrant och torkat henne ordentligt.....eller ja, det är väl just det att det som är ordentligt/tillräckligt för en annan ras inte är det på en staff :/
Så där är fel nr 1: Jag måste se till att hon blir verkligen RIKTIGT [snus]torr mellan tårna och trampdynorna när hon varit i vatten!

Fel nr 2 är att jag märkt en tid att hon velat slicka sig en del på tassarna, det kunde även min collie göra men det brukade inte vålla några större problem om man bara såg till att hon gav tusan i att slicka på tassarna. Eftersom jag är medveten om staffarnas känslighet så har jag tittat ordentligt på tassarna (trodde jag!) och jag kunde inget se förutom att hon var lite röd på en liten del av de tramdynor hon har som är ljusa. Men eftersom jag inte kunde se nåt konstigt utöver det och inte såg nån irritation på dom svarta så tänkte jag att det ska väl se ut så (har ingen erfarenhet förut av hundar med ljusa trampdynor). Såklart undra jag varför hon slicka på tassarna. Jag undrade om det kunde bero på att hennes trampdynor var ganska torra och att det kanske kändes obehgligt och att hon slickade för att få lite fukt på trampdynorna? Så jag var nere i hundbutiken och tjejen där sa att jo det kan hennes hundar oxå göra om dom är torra om trampdynorna, så jag köpte en tassalva där och fick rådet att rengöra tassarna med tex Ramlösa, torka torrt ordentligt och sen ta zinksalva mellan trampdynorna och tårna som är uttorkande (för där samlas ju fukt när dom ligger och slickar) och sen ta med tassalvan bara på trampdynorna för att få dom återfuktade och mjuka.

So far so good, ja dvs om jag nu kunde göra saker och ting ordentligt och i tid nån jäkla gång!! :(

Alltså, Tindra halta och då inser ju t.o.m jag att nu ÄR det nåt med tassen (det förklarade oxå varför hon inte ville ta en promenad på morgonen som jag hade tänkt att vi skulle göra i söndags), så jag tar och verkligen tittar efter ordentligt och inser att en tass är så mycket "djupare" än vad jag har tittat! Först får jag PANIK för det ser ut som om den stora trampdynan på ena framtassen håller på att lossna :O :O men sen inser jag som sagt att det beror på att en tass är mycket djupare än vad jag har insett :(

När jag lugnat ner mig lite ser jag att det ser ut som svamp. Har tidigare tänkt att så fort jag får pengar så måste jag köpa en krage till henne, nu finns det en sorts mjuka kragar som är bekvämare och som jag hade tänkt köpa,  men i Tindras storlek går en sån krage på nästan 600 spänn så jag har inte köpt nån ännu.

Tänkte att det är bäst att titta igenom alla hennes tassar och då ser jag nåt som jag tycker ser ut som furunkolos, men det kan vara svårt att se vad det är för nåt när det gäller tassar om det inte är uppenbara varbölder, och det har hon inte. Ringde och prata med uppfödaren (jag är ju fodervärd åt min hund, ska skriva mer vad det innebär senare) och hon tyckte det lät som svamp och jag fick lite tips och råd.

Normalt så är jag den som springer till veterinären för minsta lilla, men nu har jag verkligen inte EN spänn, och dessutom så vet jag att gå till veterinären inte alltid är det bästa man kan göra i ett första läge när det är såpass lindrigt som det ändå är på Tindra.
Varför inte det då, undrar ni förstås?
Jo för att mkt kan göras med receptfria preparat, och dessutom så kan även veterinärer ha svårt att avgöra exakt vad det är och med "fel" veterinär (vilket dock inte jag har :D) så kan man hamna i en olycksalig ond cirkel med en massa antibiotikakurer som bara gör allt ännu värre. Så lite is i magen kan man gott ha när det gäller detta och inte ge sig på det tunga artilleriet det första man gör. Är det riktigt illa, eller att det inte förbättras med den receptfria behandlingen, så ska man självklart gå till veterinären!!

Så i söndags fick jag ta till det jag hade hemma, Jodopax och zinkpasta för att rengöra torka ut mellan trampdynor och tår. Jag visste ju att jag hade en såndär vanlig traditionell hård plastkrage uppe på vinden som min förra hund hade, men den är ju alldeles för stor till Tindra har jag tänkt. Men DÅ, då när det verkligen var kris, först kommer jag på att jag kan ju för fan klippa av den så att den blir kortare!!! VARFÖR har jag inte kommit på det förut???! För jag har ju noterat att hon slickat sig mer på tassarna det sista och tänkt att jag måste köpa en såndär vanlig krage nu när jag får pengar den 18:e. Nåja, bättre sen än aldrig.

Fick låna pengar av morsan i måndags och kom iväg till Apoteket och fick köpt diverse medikamenter för att kunna påbörja en ordentlig behandling. När jag får pengar den 18:e ska jag köpa lite fler saker att ha hemma, bl.a Prob shampo och Prob olja, ska även börja ge Tindra Viacutan. Nu har jag bl.a köpt alsollösning att göra rent med och fotsvampsmedel. Hon svarar bra på behandlingen så det går åt rätt håll iaf, så igår tänkte jag att vi kanske kunde ta en liten promenad, men hon ömmar för mkt ännu på ena framtassen, och att vädret nu börjar bli regnigt igen hjälper ju tyvärr inte heller till :(

Så, pga av detta och en del annat så har Tindras liv varit RIKTIGT uselt och mitt dåliga samvete för henne är MER än megastort :(
Hon är en riktig trooper och finner sig i den tidsödande (och på sina ställen lite smärtsamma) behandlingen av tassarna varje dag. När jag skriver "en del annat" så är det saker runt omkring utöver detta som gjort att orken och lusten befinner sig nånstans nere vid fotknölarna, och alla planer på städning och inomhusaktiviteter med Tindra har inte blivit något utav. MEN, av nån konstig anledning så har detta med att få ner saker på papper (eller nu i moderna tider en dator/blogg) alltid hjälpt mig att återfå greppet om livet och få lusten och orken tillbaka, men innan jag kommer så långt att jag ens orkar det så har det ju hunnit gå ett tag och under den tiden händer ju liksom inget :(
När det gäller Tindra så är det ju dessutom så att ett tidsödande blogginlägg som det här (och finns det ens nån som orkar läsa det haha, men det är faktiskt inte det viktiga, utan det viktiga är att JAG får det ur mig!) innebär åke-tråk-tid för henne *suck*
Jaja, jag tröstar mig med att imorgon så är det en ny dag, och nu så har jag ju äntligen fått ner det här i bloggen iaf  och att det är som ett reningsbad för mig, så imorgon mina vänner DÅ jäklar :D

Men, allt är inte bara eländes elände! 
Jag känner att det jag tar med mig av den här erfarenheten är att jag måste bli MKT mer noggrann med den dagliga översynen av Tindra, dvs att känna igenom henne så att hon tex inte har några småsår nånstans, titta igenom tassarna ordentligt, borsta tänderna på henne ska jag börja med mer regelbundet oxå......kolla ögon, öron och att klippa klorna är jag redan skötsam med, men just nu får hon slippa kloklippningen tills hon blivit bättre, finns ju gränser för hur mkt jag kan joxa med hennes tassar och utsätta henne för just nu känner jag.
Detta har jag lärt mig, synd bara att min hund ska få lida för att jag inte kan göra saker riktigt ordentligt från början :(
DESSUTOM så får detta bli en sporre för mig att ta tag i städningen av lägenheten och att sen hålla det rent här, jag vill ju inte att hon ska utveckla allergier eller nån annan skit för att jag inte får tummen ur att städa och hålla lägenheten ren!! Låter det ju som om det är en riktig svinstia här och illa är det ju inte, men om man är känslig (oavsett om det är en människa eller ett djur) så är det ju faktiskt extra viktigt med en ren miljö!

Det andra positiva är att dom ringde ifrån Nya Varvets & Gbg:s Hundskola i måndags. Jag hade ju anmält mig och Tindra till en nybörjarkurs i vardagslydnad som ska börja i slutet av augusti. Efter att ha pratat med hon som ringde från Nya Varvet så tyckte hon att Tindra kan för mkt för en nybörjarkurs, så istället ska vi börja på en fortsättningskurs i vardagslydnad som börjar i slutet av september :)
Det ska bli så himla kul och SÅ himla VÄLBEHÖVLIGT för oss båda att ÄNTLIGEN få komma igång med att gå kurser!! Jag hade ju tyvärr inte råd att gå en valpkurs i våras :(
Är skönt att ha nåt att se fram emot nu i höst oxå :)

Sådär mina vänner, nu känns livet genast så mkt bättre även om det som sagt varit trist för Tindra när jag suttit här vid datorn, men det ska tas igen med råge framöver!! Nu ska jag sätta mig med min lilla sötlök i soffan och gosa med henne framför tv:n en stund innan det är dags för att gå ut sista rundan och sedan ha kvällens tassvård innan det är dags för sängen.

söndag 8 augusti 2010

Öhhhhh.....okej???!!!

Försöker länka mitt förra inlägg till min facebooksida men får meddelandet att: Det här meddelandet innehåller blockerat innehåll som tidigare har flaggats som stötande eller skräppost
???????????

FUCK YOU fb säger jag bara :(

Nähä, lite ordning och reda kanske???!!!

Det har sannerligen varit dåligt med bloggandet, och när jag bloggat har det inte varit så mkt om hund precis utan mer om film.

Jag startade ju bloggen för att jag just då var både arg och frustrerad över en rad saker och just då kände mig väldigt utsatt, eller kanske snarare ansatt, av en del hundägare där jag bor bara för att jag har den ras jag har, men nu känns det inte lika aktuellt längre men jag ska återkomma lite om det ändå framöver.
Nåväl, livet rullar på och det allra mesta är bra men jag får fortfande liksom ingen riktig ordning på mitt liv *suck*

Ekonomin är ett kapitel för sig som jag lämnar därhän, men målet är ändå att kunna börja spara lite sen vart det lider.
Jag sköter mig själv på tok för dåligt, och då gäller det framförallt maten, jag måste skärpa till mig på en massa plan ang skötseln av mig själv!!

Ett annat kapitel är ju städningen och då framförallt disken och röran i köket. Jag måste ta tag i städningen här, inkls att putsa fönstren!! Vill ju ha ett fint hem och det har jag sannerligen inte nu, SUNKIGT är snarare ordet som stämmer in på både mig själv och lägenheten :(
Längtar tills jag kan lägga på mattor på golven igen. Tindra har ju blivit rumsren och jag skulle precis till att börja lägga på mattor då hon började löpa, ingen idé då alltså, och nu har hon dessutom börjat småkissa inne igen *SUCK* :(
Att det har samband med löpet är ju helt klart, frågan är bara varför hon gör det. Är det revirkissande eller trycker det på och hon inte kan hålla sig, eller är det bara nåt som "händer" utan att hon egentligen vet varför? Det är ju mkt hormoner som far omkring i kroppen och jag märker ju att hon är lite annorlunda mot förut samtidigt som hon fortfarande är så himla valpig och inte alls verkar "medveten" om att hon löper.

Sen så är det det här med träning och aktivering med Tindra, har varit på tok för slapp med det det sista :(
Den 22:e augusti ska hon ställas ut för andra gången och jag har inte tränat EN endaste gång sen vi kom hem från vår första utställning den 3:e juli (ska skriva mer om det senare), HÖG tid att sätta igång nu!!!
Nu har jag iaf äntligen fått tummen ur och anmält oss till en nybörjarkurs i vardagslydnad Nya Varvets & Göteborgs Hundskola, har ingen aning om jag har råd egentligen men det blir till att svälta för vi MÅSTE gå på kurs nu!! Nu hoppas jag bara inte vi är för sent ute så att vi inte får plats för kursen börjar sista veckan i augusti :O

Nä, så det är änna dags att börja ta tag i sakerna nu, med början IDAG kanske??!!

Här kommer två bilder på min lilla sötlök från när vi var nere i Skåne på Österlen här i veckan och gick på den vackra stranden i Simrishamn :)


Klicka på bilderna så blir dom större :)

lördag 7 augusti 2010

Dagens TV-tips


Läsare av min gamla blogg känner ju redan väl till min kärlek till Viggo Mortensen ;)

Nåväl, på svt2 ikväll kommer det en film jag varmt kan rekomendera, The Indian Runner som börjar kl 21.50.

Filmen från 1991 är Sean Penns regidebut och i rollerna ser vi bl.a ovan nämda Viggo, David Morse, Patricia Arquette, den nyss avlidne Dennis Hopper (en av mina absoluta favoritskådespelare, R.I.P) och Charles Bronson.