Följande tio punkter beskriver ganska väl hur en terrier betraktar ägandeförhållanden mellan dig och sig själv.
Lagen gäller allt som råkar komma i din terriers väg.


- Om jag tycker om det så är det mitt
- Om jag har det i munnen så är det mitt
- Om jag kan ta det ifrån dig så är det mitt
- Om jag hade det förut så är det mitt
- Om det är mitt så kan det aldrig vara ditt på något vis
- Om jag tuggar sönder det så är alla bitar mina
- Om det ser ut som mitt så är det mitt
- Om jag såg det först så är det mitt
- Om du leker med något och lägger det ifrån dig så är det automatiskt mitt !
- Om det är trasigt eller tråkigt så är det DITT
- Om det går att äta, så är det absolut mitt !

En gammal lag men ack så sann...

torsdag 19 augusti 2010

Jomendå, det FINNS hopp om livet trots allt ;P

Har varit riktigt uselt med bloggandet men tiden finns där tyvärr inte alltid, speciellt inte när man har en sån sirapsseg dator som jag så allt tar en evighet att göra :(

Det lär nog dröja ett litet tag innan mitt nästa inlägg kommer i min lilla serie ang hundfoder, men jag tänkte iaf uppdatera er lite om hur det går med Tindras tassar och hakfurunkulos, och det har faktiskt oxå lite med foder att göra.

Tindra är 7½ månad gammal, och man skulle kunna säga att hon kroppsligt och mentalt är ungefär som en 13 årig människa. Hon är i slutet av sitt första löp och det är mkt som händer i kroppen rent hormonellt, och precis som på människor så kan det ta sig olika kroppsliga uttryck.

Vissa raser har en ökad benägenhet att få nedsatt immunförsvar vid en sådan kroppslig stress som tex ungdomstiden innebär med alla hormonomställningar, detta kan medföra att hunden blir känsligare för olika saker och lättare drar på sig diverse problem, alltifrån enklare saker till mer allvarliga. På tikar bör man dock alltid vara mer uppmärksam tiderna runt löp; både före, under och efter då dom är känsligare och har en något ökad risk för att dra på sig urinvägsinfektioner eller t.o.m livmodersinflamation om man har otur.

Tindra har alltså två snygga hakblemmor/finnar (hakfurunkuloser är eg inflamerade hårsäckar), den ena är nästan helt borta nu och den andra minskar oxå. Detta har hon haft förut som sagt och det kommer hon säkert få igen, det är helt enkelt acne som vissa unga hundar hos en del raser kan få.
Bäst att få bukt med dessa är som jag har erfarit att göra rent med vanlig koksaltlösning som man gör själv (koka upp 1 kryddmått salt/deciliter vatten, låt svalna, förvaras i kylskåp max ett dygn) och Zinkpasta.
Nån gång emellanåt tar jag på nåt starkare som tex Aco Acnelösning (den får hon låna av mig hihi) och baddar på.

Tassarna har jag med framgång behandlat med Daktar 2% kräm.

I början rengjorde jag med alsollösning men fick sedan tipset att det allra bästa att ta på som torkar ut faktiskt är vanlig koksaltlösning (se receptet ovan), och jag måste säga att jag kan bara hålla med! Ibland är det enklaste faktiskt det bästa.
Tindra har ju svamp på tassarna. Baktassarna är i princip helt bra nu men framtassarna är liiiite kvar undertill. Ovanpå ena framtassen är hon just nu lite hårlös (det var sårigt där förut, men det är helt läkt nu), det är förmodligen ett våteksem, sk hot spot, men det är som sagt på god väg att bli helt bra. Även på hot spots fungerar koksaltlösning och zinkpasta utmärkt.
Mantrat för alla typer av våta eksem och svamp är: hålla rent och torrt! Så glöm inte att se till att inte hunden ligger och slickar på tassarna!

Första veckan tog jag fotsvampssalvan (Daktar) morgon och kväll, nu tar jag bara innan vi lägger oss. På morgonen efter första kiss- och bajsturen så tar jag på lite zinkpasta där det kan behövas.
Jag vill oxå tillägga att det är viktigt att fortsätta behandlingen i två veckor efter det att all synlig svamp försvunnit, detta så att man verkligen fått bort allt som ev kan ligga djupare än vad ögat ser. Slutar man behandla för tidigt är risken annars att svampen snart kommer tillbaka.

Hon har även lite problem i huden i partiet runt huvudet om jag så säger, dvs halsen, nacken och bröstkorgen. Även här rör det sig om lite småblemmor (dock inte som på hakan, men lite sådär att man märker att talgkörtlarna är påverkade av det hormonella) och av små mjäll krustor, inte alls mkt men lite grann. Detta kan behandlas med vanligt mjällshampo för människor som tex Fungoral.

Man kan lugnt säga att Tindras husapotek har utökats väsentligt dom senaste två veckorna - liksom min kunskap - och att jag numera är ännu mer uppmärksam på att titta igenom henne ordentligt och torka tassarna ÄNNU mer noggrant.

Det jag lärt mig är bl.a att inte göra som jag har gjort när det är varmt ute och doppa hennes tassar i vatten (väter även huvudet och bröstet bl.a), det är som sagt inte en sån jättegod idé, inte blöta ner tassarna i onödan alltså. Likaså att hon behöver torkas av ordentligt efter bad även om man är ute i solen, OCH att om man har badat i saltvatten så ska man INTE skölja av det när man kommer hem om man har en hund som lätt får svamp tex, därför att saltet hjälper till att torka ut huden.

Som läget är nu så är det alltså bra på baktassarna och framtassarna är nästan helt bra, MEN den här blötan som är var och varannan dag i Göteborg nu ställer till det tycker jag :(
Efter vi har varit ute en längre promenad när det är blött ute så är det som om det blir en tillbakagång på framtassarna, och det är alldeles "svampigt" undertill mellan trampdynorna (ungefär som när man legat för länge i badet och blivt alldeles skrynklig och "svampig" i huden). Men så fick jag ett toppentips ifrån bloggaren Jenny att stoppa in bomull under tassarna för att det hjälper att suga upp väta. Vilket toppentips! Tänk att det har jag inte läst om nånstans trots allt jag läst på jättemånga olika sidor nu ang detta i.o.m att Tindra fick tass svamp! För oavsett hur mkt man torkar om man varit ute när det regnar så känns tassarna ändå fuktiga, och att ta på talk då känns inte som sådär jättebra (blir antagligen mest klibbigt).

Nåväl, det går alltså åt rätt håll och det är inte bara på utsidan som man kan behöva göra saker utan även ang fodret.
Som jag ska ta upp i ett framtida inlägg så kan spannmål ge surhet i kroppen vilket kan ge upphov till eksem och svamp, men även för mkt protein kan hos vissa individer ge upphov till olika hudproblem. Nu så får ju inte Tindra mat med spannmål i (ja om man bortser från det hon får i "godisväg" när vi tränar och är ute, då använder jag mig av foder av olika slag; dels hennes eget men oxå sånt man fått provpåsar på, fått vid veterinärbesök eller vunnit tex, och en del av dom innehåller ju spannmål, men det blir ju så försvinnande lite och sååååå petig är jag inte även om vissa kanske tror det ;P) så det är alltså inget problem. Däremot så behöver hon troligtvis få i sig lite mindre proteiner (kanske bara för en tid, eller oxå för hela livet).

Så istället för att få 50% torrfoder Standardt Vild Hjort Normal så får hon 50% torrfoder Standardt Original Mild som innehåller mindre protein och mer fett. Utöver det så får hon som vanligt Vom og Hundemat med lax som är ett färskfoder (dvs de resterande 50%).


Hon får även Standardt Valp eftersom hon inte äter ett valpfoder och behöver därför få lite extra tillskott, hon får Standardt Omega3 Fiskolja och nu under sommaren iaf Standardt Päls då det innehåller B-vitamin bl.a som kan bidra till att hålla fästingar borta (Tindra har haft tre under hela sommaren, medan dom andra hundarna här i trakterna har haft hur många som helst, t.o.m dom som haft Scalibor fästingshalsband som jag VÄGRAR sätta på min hund då det innehåller en typ av nervgift).


Idag har jag oxå köpt PROB Tjär Schampo som jag ska schamponera Tindra med istället för Fungoral, PROB Olja och PROB Tass Salva. PROB tass salva hoppas jag ska vara räddningen för Tindras tassar inte bara i vinter utan även nu när det är blött ute då den skyddar mot fukt, kyla och salter :)


Så vi är på G här både jag och Tindra :D
Jag har ta mej tusan lagat mat flera dar i rad nu, och jag och Tindra kan börja gå promisar som vi brukar nu när hon inte har ont i tassen, och snart är hon nog färdiglöpt oxå så jag kan börja släppa henne inne i skogen, hon har MKT spring i benen nu lilltösa :)

Fått min sjukpension idag och pengarna är redan slut :(
Det allra mesta har gått till Tindras fortsatta behandling och dom nya tillskotten till hennes husapotek. MEN jag har oxå fått handlat en hel del mat idag då min vän som var ledig från jobbet idag körde runt mig så jag kunde handla både här och där, tack snälla S du är min ängel!

Imorgon är det STORSTÄDNING som står på schemat!! Och så är det bad för Tindra. Kanske börjar det bli lite ordning på mitt liv?!

4 kommentarer:

Jenny-Ann sa...

Vad skönt att höra att Tindra är på bättringsvägen. Jag tänkte när jag läste om ditt ihärdiga arbete för att bli av med hennes svamp; "Undrar om Lamisil Singeldos" skulle funka även på hund?" I s f är det ju jättesmidigt. Ett tips att kolla upp om svampen skulle komma tillbaka kanske?

Ha det gott så länge!
Jenny-Ann

Caroline sa...

Hej
Hittade din blogg via bloggportalen, vi bägge lider av prokrastinering ;)

Tänkte på dig, när jag läste "Gullan", finns en sådan på staffar.se och mycket riktigt när ja kikade in här så är du fodervärd åt just en staffe.
Visst är det du som hängt med ett antal år på staffar?
Jag själv har en staffe från mastino, mitt nick på staffar är caroline. Ska väl erkänna att jag var mer aktiv för något år sedan på den sidan än just nu, men jag är in ibland och lägger in gulliga bilder så inte staff-folket ska glömma bort mig och Saida ;)

Va skönt att läsa att Tindra är på bättringsvägen!

Ha en bra dag!

Gullan sa...

Jenny-Anne: Jag vet att Lamisil används av en del, dock är jag osäker på om det är den vanliga eller den som är engångsdos, så jag undrar oxå över det :)

Gullan sa...

Caroline: Hahaha, ja jag har ju varit en staff-hang-around i fem år och var med redan på den tiden då staff.se fanns :)

Kan inte säga att jag på rak arm vet vem du är även om Saida låter vagt bekant.

Jag är MKT sporadiskt inne på staffar.se faktiskt, men då och då får jag mina ryck och är lite mer aktiv ;P

Kul att du hitta hit, titta gärna in igen om du har lust :)

Du och Saida får ha en fin dag oxå, nu ska jag och Tindra ut å röra på fläsket lite och klättra i berg och träna lite innan ösregnet kommer och jag ska ta tag i min storstädning :O